Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza z fetą i boczkiem

Print Friendly, PDF & Email

pizza z fetą i boczkiem

Wszyscy znają pizzę z fetą i suszonymi pomidorami, my zaś proponujemy przepis na domową pizzę z serem feta i boczkiem. Dodatkiem do niej jest kukurydza oraz por, a przygotowana jest na lekkim, cienkim i puszystym cieście, które pokrywa domowej roboty sos pomidorowy. Jak widać, przygotowanie takiej pizzy jest nieco czasochłonne, ale osiągnięty efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Jak dla mnie pizza z fetą i boczkiem jest odkryciem w wielkim świecie pizz wszelakich i trudno będzie mi myśleć o kolejnych kompozycjach, skoro ta jest wyśmienita.

Składniki na pizzę z fetą i boczkiem

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g sera feta
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 100 g żółtego sera w kostce



Przygotowanie

Ciasto:

Wodę podgrzać do temperatury ok. 30oC, w jej połowie rozpuścić drożdże, wsypać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażać do miękkości.

Czosnek obrać i posiekać, dodać do cebuli. Wlać przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię oraz cukier. Trzymać na ogniu ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos odstawić do wystygnięcia, następnie go zmiksować.

Nadzienie:

Boczek i ser feta pokroić w małą kostkę.

Por umyć, pociąć w plasterki, oddzielić od siebie krążki.

Kukurydzę przełożyć na sitko, przelać wodą, pozostawić do odkapania.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto pokryć wystudzonym sosem pomidorowym, rozłożyć krążki pora, rozsypać kukurydzę i boczek, zetrzeć na całą powierzchnię żółty ser. Na koniec wyłożyć kostki fety.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem). Pizzę z fetą i boczkiem piec 15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × 2 =