Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza grecka

Print Friendly, PDF & Email

pizza_grecka

Po kolorowej meksykańskiej pizzy czas na stonowaną pizzę grecką. Nic nie zmienialiśmy w składnikach i proporcjach ciasta, ponieważ jest doskonałe – lekkie, cienkie oraz puszyste. Nieco zmodyfikowaliśmy sos, używając pomidorów z puszki i dużej ilości oregano. Pizzę wykończyliśmy dodatkami typowymi dla kuchni greckiej, czyli oliwkami, serami feta i mozzarellą. To była kolejna bardzo smaczna kulinarna wyprawa. 🙂

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 100 g sera feta
  • 50 g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 1 mały pomidor




Przygotowanie

Ciasto:

Wodę lekko podgrzać (do ok. 30oC), w jej połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju.

Dodać drobno posiekany czosnek i oregano, chwilę podsmażać dla uwolnienia aromatów.

Wlać pomidory z puszki, smażyć, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.

Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku, odstawić do przestygnięcia.

Nadzienie:

Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki.

Wykonanie

Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia.

Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut.




1 Komentarz

  1. 9 lutego 2016    

    Dobra pizza nie jest zła. Nie robiłam pizzy z serem feta, ale chyba spróbuję : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.