Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza góralska

Print Friendly, PDF & Email

pizza góralska

Z naszej weekendowej wyprawy przywieźliśmy kilka górskich wędzonych serów, z jednego z nich zrobiliśmy pizzę góralską. Do plasterków sera z gór dodaliśmy kawałki kiszonego ogórka oraz wędzony boczek. Wśród smacznych składników znalazła się również żurawina, która jest częstym dodatkiem do grillowanych oscypków. Ta bogata kompozycja smaków i aromatów pachniała zachęcająco już podczas przygotowywania, a z każdą minutą pieczenia zapachy podpowiadały nam, że pizza góralska z wędzonym serem i żurawiną będzie umami. 😉

Składniki na pizzę góralską

Dodatki:

  • 150 g wędzonego górskiego sera
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 2-3 łyżki żurawiny do mięs i serów
  • 50 g wędzonego surowego boczku (cienkie plasterki)

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy do pizzy:

  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30oC wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Sos pomidorowy do pizzy:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut.

Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, wsypać bazylię. Smażyć do zeszklenia się cebuli.

Na patelnię wlać przecier pomidorowy, zredukować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia, po czym sos pomidorowy do pizzy zblendować.

Dodatki:

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wędzony ser pokroić w plasterki.

Ogórek kiszony pokroić w paski.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto na pizzę wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować je, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć.

Na spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy, posypać startym żółtym serem. Ułożyć plastry boczku i wędzonego sera oraz kawałki kiszonego ogórka.

Pizzę góralską wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 15-20 minut.

Po upieczeniu na pizzę wyłożyć porcje żurawiny.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 − 12 =