Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pikantne podudzia kurczaka

Print Friendly, PDF & Email

pikantne podudzia kurczaka

W ostatnim tygodniu, całkiem przypadkowo, wszystkie nasze obiady były bezmięsne, aż w końcu organizm „dopominał się” dostarczenia soczystego, dobrze doprawionego kawałka mięcha. 😀 Nasz wybór padł na pałki z kurczaka, które upiekliśmy na pikantno. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem oraz wyrazistych marynowanych warzyw pikantne podudzia kurczaka sprawiły nam wielką smakową przyjemność. Czasem takie proste i szybkie jedzenie jest tym, czego akurat potrzebujemy. 🙂

Składniki na pikantne podudzia kurczaka

  • 8 podudzi z kurczaka
  • czubek łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżka oleju




Wykonanie

Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć.

Do moździerza wsypać sól oraz ziarenka pieprzu, rozetrzeć, po czym dodać pozostałe przyprawy, wymieszać.

Mięso polać olejem, wetrzeć mieszankę przypraw, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie podudzia wyjąć, przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180oC, zdjąć folię, piec dalej około 60 minut. W trakcie pieczenia mięso kurczaka kilka razy odwrócić i polać wytworzonym sosem.

Pikantne podudzia z kurczaka podawać na gorąco z ziemniakami z wody i surówką.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

18 − eleven =