Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierś z kurczaka w karmelu

Print Friendly, PDF & Email

pierś z kurczaka w karmelu

W sklepie były same duże piersi z kurczaka, prawie jak indycze, więc zamiast w deszczowy dzień udać się do innego mięsnego w poszukiwaniu mniejszych, zdecydowaliśmy się je kupić i zrobić dwa obiady. Dla odmiany coś w nietypowym stylu – piersi kurczaka z karmelem i słonecznikiem. Przygotowanie jest bardzo szybkie, wszystko trwa najwyżej 20 minut, a otrzymuje się danie zupełnie inne niż na co dzień. Do smażenia nie używa się w ogóle oleju, przez co w trakcie można odrobinę się obawiać, czy wszystko wyjdzie jak powinno, ale mięso jest mięciutkie i bardzo apetyczne.
Karmel bardzo łatwo rozpuszcza się w ciepłej wodzie, więc o patelnię nie ma co się martwić na zapas, szybko wróci do idealnego stanu.

Składniki na pierś kurczaka w karmelu

  • 1 pierś z kurczaka (ok. 500g)
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Pierś umyć, osuszyć, pokroić na plastry lub podłużne, cienkie kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.

Na suchej patelni podprażyć słonecznik, odsypać go na później.

Na patelnię wsypać cukier, poczekać, aż się rozpuści, jeszcze chwilę go podgrzewać, żeby zrobił się brązowy. Cały karmel zepchnąć na jedną stronę, na drugą nalać ocet, żeby się podgrzał, i dopiero wtedy wszystko wymieszać.

Dodać pierś z kurczaka, podsmażać 5-10 minut, często odwracając. Na koniec wsypać słonecznik i wymieszać.

Pierś z kurczaka w karmelu podawać na gorąco od razu po usmażeniu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.