Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierś z kaczki z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

pierś_z_kaczki_z_warzywami

Przepisy na przygotowanie drobiu, a zwłaszcza kaczki, cieszą się dużym powodzeniem, co wcale nas nie dziwi, ponieważ drób można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio sięgnęliśmy po pierś z kaczki, którą przyrządziliśmy na sposób orientalny i podaliśmy ją z pieczonymi warzywami. Usmażenie na patelni i dopieczenia w piekarniku dało mięso soczyste, różowe w środku i z chrupiącą skórką.

Składniki

Pierś kaczki:

  • 1 podwójna pierś z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego

Warzywa do kaczki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Piersi z kaczki opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając, aby nie rozciąć mięsa.

Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić. Anyż i ziarenka pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Dodać czosnek, imbir, cynamon, sos sojowy, dokładnie połączyć składniki. Marynatą natrzeć każdą pierś z kaczki i pozostawić na co najmniej jedną godzinę.

Marchew i pietruszkę obrać, opłukać. Następnie obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż w cienkie paski. Cukinię obrać i również pociąć na cienkie paski.

Por umyć, pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i po chwili marchewkę, cukinię oraz por. Krótko przesmażyć, dodać olej sezamowy oraz sos sojowy, trzymać na patelni, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Włączyć piekarnik i w programie z termoobiegiem nastawić temperaturę 180oC.

Drugą patelnię dobrze rozgrzać na sucho. Położyć na niej otarte z marynaty piersi z kaczki, skórą do dołu i smażyć, aż będzie ona rumiana i chrupiąca (ok. 6-7 minut). Odwrócić na drugą stronę, smażyć 3-4 minuty. Po tym czasie mięso zawinąć w folię aluminiową na 3 minuty.

Piersi odwinąć z foli, pokroić wzdłuż nacięć na skórze (nie rozcinać do końca), przełożyć na naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Równocześnie z piersiami z kaczki do piekarnika włożyć paski pietruszki ułożone na papierze do pieczenia.

Piersi z kaczki podawać wyłożone na warzywach z patelni oraz z upieczoną pietruszką.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.