Pierś kaczki z dynią

M&B
Pierś kaczki z dynią

Pierś kaczki z dynią w stylu orientalnym zrobiliśmy, gdy po poszukiwaniach w wielu sklepach udało się zdobyć świeżą kaczkę. Mieliśmy na nią już kilka pomysłów, a do zrobienia tego dania zainspirowała nas złocista dynia przyniesiona z bazarku. Połączenie mięsa kaczki z dynią i orientalnymi dodatkami jest bardzo udane, wystarczy dodatek ugotowanego ryżu i mamy smaczny i sycący posiłek. 🙂

Pierś kaczki z dynią – składniki

  • 1 pierś z kaczki
  • 100 g miąższu z dyni
  • 1 kawałek chili
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 100 ml rosołu z kaczki (lub drobiowego)
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć na 30 minut do 1 litra wody wymieszanego z łyżeczką soli. Po tym czasie pierś opłukać, osuszyć, natrzeć mieloną solą i pieprzem, naciąć skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa.

Na zimną patelnię położyć pierś skórą do dołu, smażyć 7-8 minut od momentu rozgrzania się patelni, odwrócić na druga stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, przełożyć na 10 minut na deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry.

Dynię pokroić na małe i cienkie kawałki, drobno posiekać czosnek, imbir, cebulę dymkę oraz chili.

W szklance wymieszać rosół z sosami: sojowym, ostrygowym i chili.

Na patelnię wlać olej sezamowy, dobrze go rozgrzać i wsypać wszystkie dodatki do kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy. Dodać mięso z kaczki, wymieszać, smażyć 2 minuty, całość doprawić do smaku zmieloną solą morską lub himalajską oraz zmielonym kolorowym pieprzem.

Pierś kaczki z dynią podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

pierś kaczki z dynią




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pierś kaczki z dynią
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis