Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pierś gęsi pieczona z winem

Print Friendly, PDF & Email

pierś gęsi pieczona z winem

Pierś gęsi pieczona z winem, czyli jesień 2018 z gęsiną – ciąg dalszy. 🙂 Po zjedzeniu sporej gęsi upieczonej w całości nadal mamy ochotę na to wyborne mięso. Korzystając z promocji, kupiliśmy pierś gęsi na kości z przeznaczeniem do upieczenia w piekarniku. Po całonocnym leżakowaniu w dobrym winie pierś gęsi była przygotowana na pieczenie się w rozgrzanym do czerwoności piekarniku i dwugodzinną kąpiel w procentach. Tak wypieczona była gotowa na zaprezentowanie się na środku naszych talerzy. Trzeba przyznać, że pierś gęsi pieczona z winem w pełni zadowoliła nasze kubki smakowe. 🙂

Składniki na pierś gęsi pieczoną z winem

  • 1 pierś gęsi z kością
  • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 goździki
  • 4 cząstki anyżu
  • 1 kora cynamonu
  • 10 ziarenek zielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz




Wykonanie

Do naczynia, w którym będzie marynowała się gęś, wlać wino, wrzucić goździki, cząstki anyżu, połamaną korę cynamonu, zielony pieprz oraz liście laurowe.

Pierś umyć, osuszyć, przełożyć do marynaty. Naczynie zamknąć przykrywką lub folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso z piersi gęsi wyjąć z zalewy, posypać solą oraz pieprzem. Dla lepszego wytopienia się tłuszczu, skórę można naciąć ostrym nożem. Mięso przełożyć do naczynia do pieczenia (skórą do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 30 minut.

Po tym czasie zlać wytopiony tłuszcz, pierś odwrócić, wlać wino z marynowania gęsiny wraz z przyprawami. Zmniejszyć temperaturę do 160oC, piec 2 godziny, co pół godziny polewać sosem.

Pierś gęsi pieczoną z winem wyjąć na talerz, odczekać 10 minut, żeby mięso odpoczęło. Odkroić od kości, podzielić na porcje.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Pierś gęsi pieczona z winem
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

13 − seven =