Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Print Friendly, PDF & Email

pierogi ze szpinakiem i serem feta

Przez większość życia w ogóle nie jadłem szpinaku, zawsze słyszałem, że jest niedobry, a ludzie go jedzą bo jest zdrowy – coś jak tran. Nie miałem ani ochoty, ani okazji go spróbować, do czasu poznania Mojej M. 🙂 Okazało się, że bardzo dobrze się nadaje jako dodatek do obiadu lub nadzienie do np. pierogów. W dzisiejszych towarzyszy mu ser feta, który pokroiliśmy na dosyć dużą kostkę, żeby jego gęsta konsystencja w czasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte są czasu spędzonego w kuchni.

Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 200 g sera feta
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Nadzienie:

Szpinak wrzucić na suchą patelnię i podgrzewać, aż cała woda odparuje. Dodać olej, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę ser feta, dokładnie wymieszać, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić i ostudzić.

Ciasto:

Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać oliwę i sól, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką.

Wykonanie

Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć część ciasta, resztę przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką kółka, nałożyć szpinakowe nadzienie i zlepić brzegi.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Pierogi ze szpinakiem i serem feta wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na natłuszczony talerz.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.