Pierogi z serem i truskawkami

M&B
Pierogi z serem i truskawkami

Ostatnio na naszym blogu królowały truskawki, co dobrze widać na zdjęciach, w których dominuje czerwona barwa. Jednak nadszedł koniec – ostatnie sztuki zostały zapakowane wraz z serem w ciasto pierogowe i ugotowane we wrzącej wodzie. 🙂 Domowe pierogi z serem i truskawkami, pomimo prostoty dania, były dobrym pomysłem na zakończenie sezonu na truskawki.

Pierogi z serem i truskawkami – składniki

Ciasto na pierogi:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Serowo-truskawkowe nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru



Przygotowanie

Ciasto na pierogi:

Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać masło i szczyptę soli, wymieszać. Powoli wlewać wodę i zagniatać ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 minut.

Serowo-truskawkowe nadzienie:

Ser zblendować z żółtkiem, śmietaną i cukrami.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, podzielić na mniejsze kawałki.

Wykonanie

Ciasto na pierogi podzielić na 2 części, jedną z nich rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką, drugą przykryć ściereczką.

Z ciasta szklanką wykrawać koła, łyżeczką nakładać serowe nadzienie oraz porcję truskawek. Dokładnie zlepić brzegi. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pierogi, delikatnie przemieszać, żeby się nie posklejały. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z serem i truskawkami podawać na gorąco np. ze śmietaną, polane roztopionym masłem, posypane cukrem.




Pierogi z serem i truskawkami

Pierogi z serem i truskawkami

Pierogi z serem i truskawkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pierogi z serem i truskawkami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis