Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi z serem i dynią

Print Friendly, PDF & Email

pierogi z serem i dynią

W naszej kuchni królują obecnie dynie, które i w tym roku rozwijają naszą kulinarną kreatywność. Podczas wspólnych rozmów wpadliśmy na pomysł przygotowania dyniowych pierogów, w których dynia byłaby składnikiem ciasta i nadzienia. Smak tego jesiennego warzywa uzupełnia biały ser oraz słodkie rodzynki. W efekcie wmieszania puree dyniowego otrzymaliśmy miękkie i złociste ciasto oraz radosne pomarańczowe nadzienie.

Składniki na pierogi z serem i dynią

Ciasto na pierogi:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka puree dyniowego
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Nadzienie:

  • 250 g białego sera
  • 100 g puree dyniowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 3-4 łyżki rodzynek

Dodatkowo:

  • 2 łyżki roztopionego masła



Przygotowanie

Ciasto na pierogi:

Na stolnicę wsypać mąkę oraz sól, zrobić w niej wgłębienie, wlać w nie część wody oraz dodać puree dyniowe. Uważając, aby się nie poparzyć, zagniatać ciasto, w razie potrzeby dolać wodę lub podsypać trochę mąki. Dyniowe ciasto na pierogi powinno być jednolite, miękkie i sprężyste. Owinąć je w foliowy woreczek i odstawić na 30 minut.

Nadzienie:

Ser biały, puree dyniowe oraz cukier połączyć za pomocą blendera lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sparzone rodzynki, wymieszać.

Wykonanie

Blat posypać mąką, ciasto na pierogi podzielić na dwie części, jedną z nich cienko rozwałkować, drugą ponownie przykryć woreczkiem. W rozwałkowanej części wykrawać koła za pomocą szklanki, na środek każdego z nich nakładać serowo-dyniowy farsz, zlepić brzegi. Gotowe pierogi odłożyć na posypany mąką blat, przykryć ściereczką, aby nie wysychały. Drugą część ciasta rozwałkować, wykrawać koła i nakładać na nie farsz, po czym zlepić brzegi.

Do wrzącej wody z odrobiną soli ostrożnie wrzucać pierogi z serem i dynią, gotować je 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. Wyłowić łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i polać roztopionym masłem, aby pierogi się nie posklejały.

Pierogi z serem i dynią podawać na ciepło z masłem, kwaśną śmietaną lub ubitą kremówką z dodatkiem cynamonu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 × 4 =