Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi z mięsem dzika

Print Friendly, PDF & Email

pierogi z mięsem dzika

W sobotę byliśmy na warsztatach kulinarnych poświęconych dziczyźnie, a dokładniej mięsu z dzika. W niedzielę zabraliśmy się za lepienie pierogów z mięsem dzika, pomysł wcześniej podsunął nam Łukasz – kolega z pracy Bartka, a przy przygotowywaniu farszu z mięsa dzika skorzystaliśmy z kilku porad wyniesionych z warsztatów.

Składniki na pierogi z mięsem dzika

Farsz z mięsa dzika:

  • 300 g mięsa dzika na gulasz
  • 5 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki smalcu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto na pierogi:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody




Przygotowanie

Farsz z mięsa dzika:

Grzyby opłukać, zalać wodą, tak żeby były zanurzone. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, następnie pokroić na mniejsze kawałki, wodę zachować.

Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Mięso z dzika opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony, pokroić w małą kostkę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu, wrzucić cebulę, podsmażać do zeszklenia. Dodać pokrojone grzyby, wlać wodę z ich namaczania, smażyć dalej do zredukowania się wody. Cebulę i grzyby przełożyć na talerz.

Na tę samą patelnię dać pozostały smalec, mocno go rozgrzać, wrzucić mięso dzika. Obsmażyć je z każdej strony na dużym ogniu. Wlać wino, zmniejszyć ogień, a gdy cały płyn odparuje, dołożyć na patelnię cebulę z grzybami. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec, wlać szklankę gorącej wody, przykryć, dusić 20 minut. Nie należy całkowicie zredukować sosu, nada on wilgoci farszowi. Odstawić do wystygnięcia, po czym usunąć przyprawy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Do mięsnej masy wsypać bułkę tartą, wbić jajko, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi:

Na stolnicę wysypać szklankę mąki, dodać oliwę oraz sól, podlać ciepłą wodą. Zagnieść sprężyste ciasto, jeśli będzie trzeba, dodać wody lub mąki. Owinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Wykonanie

Ciasto na pierogi wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, jedną przykryć ściereczką, a drugą rozwałkować.

Z ciasta za pomocą szklanki lub kubka wykrawać koła, na środek każdego położyć kopiastą łyżeczkę farszu z dzika, zlepić brzegi, przykryć ściereczką. Rozwałkować drugą część ciasta i postąpić jak z poprzednią.

W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucać partiami pierogi, gotować 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Pierogi z mięsem dzika wyłożyć na natłuszczony talerz.

Z podanych składników wychodzi około 20 pierogów.




pierogi z mięsem dzika

1 Komentarz

  1. 21 października 2017    

    wspaniałe, osobiście uwielbiam mięso dzika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.