Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką

Print Friendly

pierogi_z_kaszą_gryczaną_i_wątróbką

Inspiracją do zrobienia pieczonych pierogów z kaszą gryczaną i wątróbką była wizyta w restauracji żydowskiej. Na podstawie informacji z karty dań nietrudno było stworzyć dobry przepis na tę potrawę, nieco go modyfikując, zamieniając kaszę gryczaną na jej niepaloną wersję. Pierogi te zapiekliśmy w piekarniku i podaliśmy z kwaśną śmietaną oraz cebulką usmażoną na złoto. Prosty przepis, a jakże smaczne danie. 🙂

Składniki

Nadzienie:

  • 300 g świeżej wątróbki drobiowej
  • 200 kaszy gryczanej niepalonej
  • 40 g masła
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli




Przygotowanie

Nadzienie:

Kaszę gryczaną niepaloną ugotować w osolonej wodzie do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowała.

Wątróbkę drobiową opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błony i żyłki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, aby była miękka. Dodać wcześniej przygotowaną wątróbkę, smażyć razem ciągle mieszając. Gdy wątróbka będzie już usmażona, dodać roztarty w dłoniach majeranek, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera.

Do masy z wątróbki dodać kaszę gryczaną i jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi:

Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką.

Wykonanie

Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę, odciąć kawałek, resztę przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Odcięty kawałek cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na każdy z nich łyżeczką nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi. Uformowane pierogi również przykryć ściereczką i zająć się przygotowaniem kolejnych z reszty ciasta.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane pierogi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – do zezłocenia się ciasta.

Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką można także zagotować w dużym garnku z osoloną wodą, wyjąć po 2-3 minutach od czasu wypłynięcia.

Z podanych składników wychodzi ok. 45-50 pierogów.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.