Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Print Friendly

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Są takie potrawy, których nie znamy z domów rodzinnych, gdzieś o nich usłyszeliśmy i koniecznie chcemy je spróbować i poznać ich smak. U mnie do takich potraw zaliczały się pierogi z kaszą gryczaną, które u nas w Rodzinie nigdy nie były robione. Teraz, prowadząc kulinarnego bloga, miałam okazję do ich przygotowania i przekonania się, jak smakują i muszę powiedzieć, że jestem niepocieszona, iż ich walory smakowe poznałam dopiero teraz. Kto ich jeszcze nie próbował, koniecznie musi to jak najszybciej nadrobić i zrobić domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. 🙂

Składniki na pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Nadzienie:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (200 g)
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli




Przygotowanie

Nadzienie:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić na kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażyć na złoty kolor, przestudzić.

Natkę pietruszki opłukać pod zimną wodą, osuszyć i posiekać.

Do miski wsypać przestudzoną kaszę gryczaną, dodać cebulę, natkę pietruszki oraz rozgnieciony ser biały. Dokładnie wymieszać składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi:

Ciasto na pierogi przygotować dopiero wtedy, gdy farsz będzie już całkowicie wystudzony i ostatecznie gotowy.

Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką.

Wykonanie

Oderwać kawałek ciasta – pozostałą część przykryć, żeby nie wysychała – dość cienko go rozwałkować, następnie szklanką wykrawać krążki. Każdy z nich na końcach rozgnieść lekko palcami, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Powtórzyć wszystkie czynności dla następnych kawałków ciasta.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, ostrożnie wrzucić partię pierogów, gotować 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. Odłowić, wyłożyć na talerz.

Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem oraz pietruszką podawać zaraz po ugotowaniu z kwaśną śmietaną lub zrumieniono na złoto cebulką.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.