Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi z kapustą i grzybami

Print Friendly, PDF & Email

pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie ciasta na pierogi jest szybkie, natomiast kapusta i grzyby wymagają dłuższego oczekiwania, ale w przedświątecznych przygotowaniach czas ten można wykorzystać na gotowanie lub pieczenie innych potraw. Użytych w tym przepisie składników na nadzienie można ugotować znacznie więcej, gdyż potrzebne są do zrobienia kilku wigilijnych dań, co znacznie ułatwia i przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu.

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami

Nadzienie:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 15 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 5-7 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ciasto:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli




Przygotowanie

Nadzienie:

Grzyby namoczyć przez noc w zimnej, przegotowanej wodzie, po czym ugotować je do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć, zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Wywar można wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy.

Kapustę kiszoną przepłukać, drobno pokroić. Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić.

Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor.

Kapustę, grzyby, cebulę z tłuszczem oraz bułkę tartą dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i jeśli potrzeba również solą.

Ciasto:

Ciasto nie może zbyt długo czekać, ponieważ zacznie wysychać, dlatego należy je zrobić na samym końcu, gdy nadzienie będzie już gotowe i przestudzone.

Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką.

Wykonanie

Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, cienko je rozwałkować, wykroić krążki. Na każdy z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić.

W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, do wrzątku wrzucać partiami pierogi. Gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, wyłożyć na półmisek.

Pierogi z kapustą i grzybami podawać gorące z wody lub po przestygnięciu podsmażane.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.