Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi z gęsiną

Print Friendly, PDF & Email

pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną to nasza druga propozycja tej jesieni na pierogi z pieczonym mięsem gęsi. Tym razem są one bardziej tradycyjna, albowiem w farszu połączyliśmy mięso z gęsi z natką pietruszki i zeszkloną cebulką. Do tego dobrze komponujące się zioła i danie mamy gotowe. Oczywiście, jak to przy pierogach, zrobienie ich zajęło nam trochę czasu, ale dobra organizacja pracy i sprawiedliwy podział zadań znacznie przyspieszyły cały proces przygotowywania pierogów z gęsiną. 🙂

Składniki na pierogi z gęsiną

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Nadzienie:

  • 500 g mięsa z upieczonej gęsi
  • 4 łyżki smalcu z pieczenia gęsi
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu




Przygotowanie

Ciasto na pierogi:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko, dodać sól oraz masło. Zagarnąć mąkę do środka, po czym wlać część wody i zacząć wyrabiać ciasto, uważając, aby się nie sparzyć. W miarę wyrabiania ciasta dolewać odpowiednią ilość wody, tak aby ciasto było miękkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Nadzienie:

Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach smalcu gęsiego. Dodać suszone zioła i jeszcze chwilkę podsmażyć, przestudzić.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.

Mięso upieczonej gęsi przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekać. Dodać do niego resztę smalcu z gęsi, posiekaną pietruszkę oraz cebulę z przyprawami, wymieszać do połączenia się składników.

Wykonanie

Ciasto podzielić na trzy części, dwie z nich przykryć ściereczką, aby nie wysychały, jedną cienko rozwałkować i szklanką wykroić kółka. Na środek każdego z nich nałożyć farsz, zlepić brzegi, odłożyć na blat podsypany mąką, przykryć ściereczką. Tak samo przygotować pierogi z pozostałych części ciasta.

W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucać partiami pierogi, przemieszać je delikatnie i przykryć pokrywką. Gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Pierogi można polać olejem, aby się nie posklejały.

Pierogi z gęsiną podawać zaraz po ugotowaniu, można okrasić je podsmażoną na smalcu cebulą.




pierogi z gęsiną

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.