Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką

Print Friendly, PDF & Email

pierogi z gęsiną i suszoną śliwką

Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką zrobiliśmy po tym, jak po dwóch sycących obiadach z pieczoną gęsią zostało nam jeszcze sporo mięsa. Szukaliśmy inspiracji, czym mięsne nadzienie do pierogów można wzbogacić i po burzy mózgów stwierdziliśmy, że odpowiednie będą do niego dodatki, z którymi sama gęś dobrze się komponuje, a więc suszona śliwka i jabłko.

Składniki na pierogi z gęsiną i suszoną śliwką

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Nadzienie:

  • 500 g mięsa z upieczonej gęsi
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki smalcu z pieczenia gęsi
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Ciasto na pierogi:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Dodać masło oraz sól, wlać trochę wody i ostrożnie zacząć wyrabiać ciasto (mąka od wody będzie gorąca). W miarę wyrabiania ciasta dolewać wodę, tak aby było miękkie i sprężyste. Przełożyć je do naczynia, przykryć ściereczkę i odstawić na 15 minut.

Nadzienie:

Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odsączyć je z wody i pokroić na małe kawałki.

Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Mięso pieczonej gęsi zmielić jeden raz w maszynce do mielenia mięsa, można je także drobno pokroić. Dodać smalec, śliwki, jabłko, bułkę tartą, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za suche, można dodać jeszcze trochę smalcu lub odrobinę rosołu.

Wykonanie

Ciasto podzielić na trzy części, dwie ponownie przykryć ściereczkę, aby nie wysychało, a jedną część cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła, na środek każdego z nich nałożyć nadzienie, złożyć je na pół i zlepić brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ściereczką, aby się nie wysuszyły, po czym rozwałkować i nadziewać pozostałe dwie części ciasta.

Pierogi z gęsiną i śliwkami gotować we wrzącej wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Odcedzić, polać tłuszczem, delikatnie przemieszać, aby się nie posklejały. Pierogi podawać zaraz po wyjęciu z wody lub podsmażone na patelni.




1 Komentarz

  1. 30 listopada 2016    

    jakie pyszności:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.