Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi ruskie

Print Friendly, PDF & Email

pierogi ruskie

Któż nie zna pierogów ruskich, jednego z tradycyjnych polskich dań. Wbrew nazwie nie mają nic wspólnego z Rosją, wywodzą się one z Rusi Czerwonej, należącej dawniej do Polski. U mnie w domu były często robione, zwłaszcza w piątki, zawsze były słusznej wielkości, pełne serowo-ziemniaczanego farszu i już trzema byłam najedzona. Sama robię znacznie mniejsze pierogi ruskie, czasami dodaję miętę, zioła prowansalskie, bazylię lub oregano.

Składniki na pierogi ruskie

Farsz na pierogi ruskie:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli




Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odlać. Gdy są jeszcze ciepłe, zgnieść praską lub tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do przestygnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Do przestudzonych ziemniaków wkruszyć biały ser, dodać cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Ciasto przygotować, gdy farsz będzie gotowy.

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać sól i masło, stopniowo wlewać wodę i wyrabiać, aż będzie sprężyste.

Wykonanie

Część ciasta cienko rozwałkować, resztę przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychało. Szklanką wykrawać kółka, na środek każdego z nich nałożyć farsz, zlepić brzegi.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pierogi, zamieszać. Gotować ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Wykładać na natłuszczony talerz.

Pierogi ruskie podawać z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulą lub boczkiem. Po ugotowaniu i przestygnięciu można je także podsmażyć na patelni.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

10 + 10 =