Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierogi meksykańskie

Print Friendly, PDF & Email

pierogi meksykańskie

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pewnie niejedna osoba się nad tym zastanawia. Naszym pierwszym pomysłem były pierogi z mięsem, ale po chwili rozmowy postanowiliśmy zrobić pierogi meksykańskie. Niestety nie znaleźliśmy wśród przypraw chilli con carne, jednak spora ilość kolendry, kminku, ostrej oraz słodkiej papryki pozwoliły nam uzyskać oczekiwany smak pierogów meksykańskich. A przy okazji muszę wspomnieć, że Mój Mężczyzna jest niezastąpiony do rozwałkowywania ciasta na pierogi.

Składniki na pierogi meksykańskie

Ciasto:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Nadzienie:

Fasolę oraz kukurydzę odcedzić i wypłukać.

Mięso z rosołu oraz ugotowane warzywa pokroić na małe kawałki. Zamiast mięsa z rosołu można użyć wcześniej usmażonego mięsa mielonego.

Do miski wsypać mięso, pietruszkę, marchew, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać oliwę i sól, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką.

Wykonanie

Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć część ciasta, resztę przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i zlepić brzegi.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Pierogi meksykańskie wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na natłuszczony talerz.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.