Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Piernik z bakaliami

Print Friendly

piernik z bakaliami

Ten piernik z bakaliami robi się u mnie w domu na każde Boże Narodzenie. Jest bogaty w dodatki i zawsze dłuży mi się czekanie, aż wreszcie będziemy mogli go zjeść. Z Martą nie odmówiliśmy sobie przyjemności spróbowania naszego wypieku – oczywiście dla dobra strony, żeby mieć pewność, że jest godny polecenia. 😉 Dzień po upieczeniu robiliśmy zdjęcia, i kolejne kawałki piernika z bakaliami zniknęły w naszych ustach, przynajmniej ocalała połówka ma teraz solidną porcję polewy. 🙂

Składniki na piernik z bakaliami

  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • masło lub margaryna do natłuszczenia formy




Przygotowanie

Margarynę, cukier, wodę i kakao umieścić w garnku, podgrzewać do zagotowania. Odlać pół szklanki, resztę odstawić do wystygnięcia.

Do masy wbić 4 żółtka, wymieszać. Następnie przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawę do piernika, dokładnie połączyć składniki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wmieszać w ciasto. Na koniec dodać sparzone rodzynki, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczy i posiekane orzechy laskowe.

Keksówkę lub tortownicę natłuścić, wylać równomiernie ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu piernik polać pozostałą masą kakaową.

Piernik z bakaliami zawinąć, żeby nie wysechł, i pozostawić na tydzień.




1 Komentarz

  1. Jola
    30 października 2016    

    Bardzo dobry polecam Mam problem z cukrem (powyżej górnej normy ) w związku z tym zmniejszyłam ilość cukru (3/4 szklanki )był pyszny. POLECAM Jola
    Proszę pomyślcie o tych którzy muszą mieć dietę dla diabetyków BYŁABYM BARDZO WDZIĘCZNA
    Pozdrawiam Jola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.