Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pierniczki

Print Friendly, PDF & Email

pierniczki

Kilka lat temu dostałam kartkę świąteczną pachnącą piernikiem. Obok życzeń był także przepis na pierniczki, który wypróbowałam i okazał się naprawdę wspaniały. Od tamtej pory co roku w okolicach 11 listopada zagniatam korzenne ciasto, a kilka dni później wykrawam z niego pierniczki i piekę. Wtedy cały dom i patio pachnie goździkami, cynamonem i miodem. Od 3 lat ich pieczenie jest jeszcze bardziej przyjemne, gdyż robię to wspólnie z Moim Bartkiem. Na początku grudnia cześć świątecznych pierniczków pakuję do kopert i wysyłam w świat do Rodziny, to już taka nasza bożonarodzeniowa tradycja. 🙂

Składniki na pierniczki

  • 1/2 kg miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg + 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli i pieprzu




Przygotowanie

Do garnka wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Do masy dodać mąkę, jajka, kakao, przyprawy, mleko z rozpuszczoną w nim sodą, szczyptę soli i szczyptę pieprzu, dokładnie wyrobić. Dosypać posiekane orzechy, wymieszać.

Masę przełożyć do naczynia (najlepiej kamionkowego), w którym będzie przechowywana, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny – a najlepiej na 2 lub 3 dni.

Po upływie tego czasu ciasto zagnieść, na lekko oprószonej stolnicy lub blacie rozwałkować je porcjami na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać foremkami pierniczki.

Pierniczki piec z termoobiegiem 11-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.