Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczony udziec z indyka

Print Friendly, PDF & Email

pieczony udziec z indyka

W zeszłym roku, podczas naszego pobytu w domu rodzinnym, Mama przygotowała pieczony udziec z indyka, który rozszedł się błyskawicznie wśród jedzących obiad. Na uwagę zasługuje fakt, że udziec z indyka pieczony był razem z kością na kuchni opalanej drewnem, co z pewnością nadało mu głębszego, bardziej domowego i rodzinnego smaku. Dla nas prostota przygotowania mięsa z indyka i jego soczystość, sprawiły, że przekonaliśmy się do tego gatunku mięsa. Po powrocie do domu przygotowaliśmy kopię dania, lecz zamiast patelni na piecu skorzystaliśmy z folii do pieczenia. Wiadomo, dania w domu rodzinnym, zrobione przez Mamę, zawsze są najlepsze, ale uważamy, że i nasz udziec z indyka pieczony w rękawie wypadł całkiem nieźle. 🙂

Składniki na pieczony udziec z indyka

  • 1 udziec z indyka bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do natarcia mięsa




Wykonanie

Czosnek obrać, drobno rozetrzeć z solą.

Udziec indyka obficie natrzeć solą, następnie natrzeć czosnkiem oraz oprószyć pieprzem. Udziec włożyć do rękawa do pieczenia, wlać 100 ml wody, zamknąć rękaw zgodnie z instrukcją.

Udziec z indyka włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Po tym czasie ostrożnie rozciąć woreczek i pozostawić mięso w piekarniku jeszcze przez 10 minut, aby skórka się zrumieniła.

Pieczony udziec z indyka bardzo dobrze smakuje nie tylko na ciepło do obiadu, ale także na zimno jako wędlina do kanapek.




1 Komentarz

  1. 19 października 2017    

    jaki soczysty. palce lizać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.