Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczony okoń morski (labraks)

Print Friendly, PDF & Email

pieczony okoń morski (labraks)

Pomysł na ten obiad podpowiedziała nam jedna z sieci swoją ofertą promocyjną. Do tej pory nazwę tej ryby – okoń morski lub labraks – znaliśmy jedynie z programów kulinarnych, więc chcąc poznać jej walory smakowe, włożyliśmy ją do koszyka. Przygotowaliśmy ją w prosty sposób – upiekliśmy ją w piekarniku, doprawiając tylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami nie przyćmić smaku ryby. To okazało się bardzo dobrym wyborem, ponieważ okoń morski ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Składniki na pieczonego okonia morskiego (labraks)

  • 2 okonie morskie
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska



Wykonanie

Okonie morskie opłukać, oskrobać z łusek i ponownie dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Ryby z obu stron oraz wewnątrz oprószyć solą morską i posypać pieprzem cytrynowym.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), okonie piec ok. 25 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.