Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczony kurczak teriyaki

Print Friendly, PDF & Email

pieczony kurczak teriyaki

Nasza kuchnia jest bardzo różnorodna, tworzymy dania z różnych rejonów świata. Tym razem przyszła pora na daleki wschód i potrawę z Japonii – kurczaka teriyaki. Marynata przygotowana z sosu sojowego oraz syropu klonowego nadała pieczonemu mięsu złocistą i błyszczącą skórkę oraz orientalny smak.

Składniki na pieczonego kurczaka teriyaki

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 50 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju



Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć wewnątrz i z wierzchu.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Przygotować marynatę do kurczaka łącząc ze sobą sos sojowy, białe wino, syrop klonowy, olej sezamowy, olej oraz czosnek.

Nagrzać piekarnik do 90oC (z termoobiegiem). Włożyć kurczaka ułożonego na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, piec 20 minut. Następnie wlać marynatę, piec kolejne 90 minut, co jakiś czas kurczaka polewać sosem i obracać na drugą stronę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180oC, piec do zrumienienia się skórki, polewając mięso sosem i kilka razy je obracając.

Pieczonego kurczaka teriyaki można podawać w całości lub pokrojonego na porcje.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.