Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczony kalafior ze słonecznikiem

Print Friendly, PDF & Email

pieczony kalafior ze słonecznikiem

Zaciekawieni starymi odcinkami „Top Chef”, w których zawodnicy często przypalali w piekarniku warzywa, zrobiliśmy przekąskę z pieczonego kalafiora inspirując się tym przepisem. Dość długo go piekliśmy, aż różyczki stały się brązowe, a niektóre nawet lekko przypalone i musimy Wam powiedzieć, że spodobał się nam ten smak. Ponieważ mieliśmy w domu świeżą kolendrę, użyliśmy jej zgodnie z oryginalnym przepisem, ale natka pietruszki będzie również odpowiednia.

Składniki na pieczonego kalafiora ze słonecznikiem

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki słonecznika
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki papryki chilli
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Z kalafiora wyciąć zielone liście i łodygę, umyć. Położyć łodygą do dołu, pokroić na 1,5 cm plastry.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim 1 łyżkę oleju, ułożyć plastry kalafiora. Posypać mielonym pieprzem oraz solą, skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 20 minut, po czym wyjąć i przewrócić kawałki kalafiora na drugą stronę, piec kolejne 15-20 minut – kalafior powinien nabrać brązowej barwy i lekko się przypalić.

Podczas pieczenia kalafiora w garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w plasterki ząbek czosnku oraz słonecznik. Smażyć na małym ogniu, aż słonecznik się zezłoci, a masło lekko zbrązowieje (ok. 8 minut). Zdjąć z ognia, wlać sok z limonki oraz wsypać płatki chili.

Na talerz wyłożyć upieczonego kalafiora, posypać słonecznikiem i polać masłem. Udekorować posiekanymi listkami kolendry.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.