Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczone ziemniaki

Print Friendly

pieczone ziemniaki

Dawno nie jedliśmy pieczonych ziemniaków, więc chcieliśmy je zrobić po powrocie ze świątecznego wyjazdu. Niestety w lodówce czekał na nas tylko jeden ziemniak, i chociaż był on duży, to i tak za mały dla nas dwojga. Dlatego też po uzupełnieniu zapasów upiekliśmy je na obiad w pierwszy wolny dzień w tym roku. Tym razem kupiliśmy gatunek ziemniaków przeznaczony do pieczenia, gdyż poprzednio zwykłe szybko zrobiły się miękkie i zaczęły się rozpadać. Te ziemniaki pieczone wyszły idealne – zdjęcie to potwierdza. 🙂

Składniki pieczone ziemniaki

  • 1 kg ziemniaków (mączne, najlepiej gatunek do pieczenia)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • sól




Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na dość duże kawałki. Przełożyć do garnka z osoloną wodą, gotować 5 minut od momentu zawrzenia. Odcedzić.

Przygotować marynatę z oleju i przypraw.

Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia, delikatnie wymieszać je z marynatą.

Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 50-60 minut, w trakcie ziemniaki kilka razy przemieszać. Czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości ziemniaków, może nawet wynieść 1,5 godziny.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.