Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczone udka kaczki

Print Friendly, PDF & Email

pieczone_udka_kaczki

Podczas zakupów wypatrzyliśmy kaczkę w cenie zachęcającej do kupienia. Ponieważ lubimy to wyraziste w smaku mięso, wylądowało w naszym koszyku. Kilkukrotnie piekliśmy już całą kaczkę, więc tym razem została ona podzielona na części, z których przygotowaliśmy trzy potrawy. W tym przepisie wykorzystane zostały udka, które upiekliśmy w piekarniku – wyszły miękkie, soczyste i z bardzo chrupiącą skórką, aż szkoda, że kaczka ma tylko dwie nogi. 😉

Składniki
  • 2 udka z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miękkiego masła dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać.

Udka oprószyć pieprzem, natrzeć z dwóch stron solą oraz ziołami. Od strony bez skórki mięso dodatkowo natrzeć masłem z czosnkiem. Przykryć, włożyć na noc do lodówki.

Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć mięso, aby nabrało pokojowej temperatury. Następnie ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie formę wyjąć, udka odwrócić na drugą stronę, wlać wywar drobiowy i ponownie wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Od czasu do czasu mięso należy odwracać i polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.