Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczone przepiórki

Print Friendly, PDF & Email

pieczone przepiórki

Od jakiegoś czasu myśleliśmy o kupnie i upieczeniu przepiórek na niedzielny obiad. Piekąc przepiórki, najlepiej jest włożyć je do worka do pieczenia i podlać rosołem, gdyż wtedy mięso będzie miękkie i soczyste. Po kaczkach i gęsiach, te małe ptaki wydawały się jeszcze mniejsze i w żartach zastanawialiśmy się, czy będzie się czym dzielić. 🙂 Jednak jedna pieczona przepiórka to porcja w sam raz dla jednej osoby i wystarcza do rozsmakowania się w tym mięsie. U nas z pewnością pojawią się jeszcze nie jeden raz.

Składniki na pieczone przepiórki

  • 2 przepiórki
  • 1/2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 pomarańczy
  • sól, pieprz
  • masło do obsmażenia przepiórek




Wykonanie

Przepiórki umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Do środka każdej włożyć po cząstce obranej pomarańczy, spiąć otwór wykałaczkami, a nogi razem związać sznurkiem.

Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć przepiórki z każdej strony na złoty kolor.

Do worka do pieczenia włożyć ptaki, wlać rosół i wino, zamknąć wg instrukcji na opakowaniu. Przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 35 minut. Po tym czasie worek rozciąć, rozchylić go i piec kolejne 5 minut, żeby przepiórki się zrumieniły.

Pieczone przepiórki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.