Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczone bataty

Print Friendly, PDF & Email

pieczone bataty

Pieczone bataty dość często pojawiają się na naszym stole w różnych wydaniach. Te słodkie ziemniaki na szczęście są już łatwo dostępne i to w przystępnej cenie. Dzisiaj upiekliśmy je jedynie z dodatkiem oleju z chilli i odrobiną soli himalajskiej. Przygotowaliśmy do nich dwa sosy – z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Tych kilka prostych składników doskonale uzupełniło smak słodkich pieczonych batatów i sprawiło, że pieczone bataty są odpowiednią propozycją na obiad, kolację czy też grilla.

Składniki na pieczone bataty

Pieczone bataty:

  • 4 bataty
  • 3 łyżki oliwy lub 3 łyżki oleju smakowego (np. z chili)
  • sól gruboziarnista

Sos śródziemnomorski:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 20 czarnych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku

Sos cebulowy:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Pieczone bataty:

Bataty dokładnie umyć, gęsto ponacinać na 3/4 wysokości – co pół centymetra. Posmarować dokładnie olejem lub oliwą, wyłożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Słodkie ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez ok. 45 minut, w czasie pieczenia można je kilka razy posmarować oliwą. Upieczone bataty powinny mieć lekko brązową skórkę oraz miękki środek.

Sos śródziemnomorski:

Pomidory i oliwki odsączyć, pokroić w kostkę.

W miseczce wymieszać jogurt z oliwkami, pomidorami oraz oregano. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Sos cebulowy:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.

W miseczce wymieszać śmietanę, majonez, cebulę czosnek. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.