Pieczona pierś z gęsi

M&B
pieczona pierś z gęsi

Jak co roku w listopadzie, jedna z sieci sklepów prowadzi akcję zachęcającą do jedzenia polskiego drobiu – kaczek i gęsi. Specjalnie po te mięsne rarytasy udaliśmy się w sobotę rano do sklepu i pewnie gdyby nie tak wczesna pora to nie włożylibyśmy do koszyka ostatniej paczki piersi z gęsi. Do jej przygotowania posłużyliśmy się poradą dotyczącą namaczania mięsa w solance, długo ją piekliśmy zachowując odpowiednie temperatury i czas, więc efekt był zachwycający. A ja się zastanawiam, jak to możliwe, że gęś kojarzę jedynie ze skubania pierza i poduszek z puchu gęsiego, a nie z wyrazistego smaku. Dobrze, że zrobiliśmy pieczoną pierś z gęsi i odkryłam gęsinę, lepiej późno niż wcale. 😉

Pieczona pierś z gęsi – składniki

  • 1 pierś z gęsi
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki wody
  • kilkanaście igiełek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka rozmarynu suszonego)
  • sól, pieprz
  • woda i sól do solanki




Przygotowanie

Pierś umyć, włożyć do naczynia, zalać solanką przygotowaną z 2 łyżek soli na 5 litów wody. Zostawić na noc.

Następnego dnia mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Natrzeć obficie z dwóch stron solą i pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. Skórę można naciąć, aby lepiej wytapiał się tłuszcz.

Do żaroodpornego naczynia wlać 1/2 szklanki wody, włożyć pierś skórą do dołu. Zamknięte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoogiegiem 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160oC, mięso przewrócić na drugą stronę, piec kolejną godzinę od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać a następnie pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Po dwóch godzinach pieczenia warzywa dodać do mięsa, naczynie pozostawić odkryte, pierś z gęsi piec kolejną godzinę w 160oC, co jakiś czas mięso polewać sosem.




pieczona pierś z gęsi

pieczona pierś z gęsi

pieczona pierś z gęsi

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczona pierś z gęsi
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis