Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczona pierś gęsi z owocami

Print Friendly, PDF & Email

pieczona pierś gęsi z owocami

Bardzo nas cieszy koniec października, ponieważ wreszcie pojawiła się w sklepach gęsina. Pierwsze kupione piersi z gęsi upiekliśmy z jabłkami, śliwkami i żurawiną, gdyż te dodatki zawsze dobrze komponują się z tym wyrazistym w smaku mięsem. Mamy nadzieję, że ten przepis pomoże Wam w przygotowaniu pysznej gęsiny na świętego Marcina, która według staropolskiej tradycji gościła tego dnia na stołach.

Składniki na pieczoną pierś gęsi z owocami

  • 1 pierś z gęsi
  • 2 twarde, duże jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • sól, pieprz, suszony majeranek do natarcia gęsi



Wykonanie

Pierś gęsi zostawić na noc w lodówce w solance przygotowanej w proporcjach 1 łyżka soli na 2,5 litra wody.

Następnego dnia mięso opłukać, osuszyć i ponacinać skórę, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Piersi natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny.

Na suchą i zimną patelnię położyć pierś z gęsi skórą do dołu, smażyć, aż skórka się zrumieni. Odwrócić i lekko zrumienić także drugą stronę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórą do dołu.

Jabłka umyć i obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Wraz ze śliwkami i żurawiną porozkładać wokół piersi. Całość przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 30 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut – od czasu do czasu mięso odwrócić na drugą stronę i polać wytworzonym sosem. Na 30 minut przez zakończeniem pieczenia zdjąć folię, a mięso przewrócić skórą do góry, żeby zrobiła się chrupiąca.

Pieczoną pierś z gęsi z owocami po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić, żeby mięso odpoczęło.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.