Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczona perliczka

Print Friendly, PDF & Email

pieczona perliczka

Jakiś czas temu po raz pierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość suche i należy obłożyć je boczkiem lub słoniną oraz wlać wodę lub rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka, ale nie tak bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno będziemy wyglądać kolejnej dostawy do sklepu, bo perliczka nam zasmakowała. 🙂

Składniki na pieczoną perliczkę

  • 1 perliczka
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody lub rosołu
  • sól, pieprz




Wykonanie

Perliczkę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą, do środka włożyć cząstki obranej pomarańczy. Obłożyć plastrami boczku i przełożyć na blachę do pieczenia. Wlać 1/2 szklanki wody lub rosołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 1 godzinę 50 minut. Boczek mniej więcej po godzinie zdjąć. Perliczkę podczas całego pieczenia dość często polewać sosem, a w razie konieczności dolać więcej wody lub rosołu.

Pieczoną perliczkę po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 × one =