Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pieczona łopatka cielęca

Print Friendly, PDF & Email

pieczona łopatka cielęca

Pieczona łopatka cielęca przypadkowo zagościła na naszym stole, gdyż w zakupowym koszu miała znaleźć się łopatka jagnięca. Zdecydowaliśmy się na minimalną ilość przypraw, ale takich, które gwarantują wydobycie pełnego smaku mięsa i uzyskanie aromatycznego sosu. Do pieczonej łopatki z cielęciny zrobiliśmy pieczone łódeczki z ziemniaków oraz surówkę z kiszonych buraków. To był bardzo niecodzienny obiad. 🙂

Pieczona łopatka cielęca – składniki

  • 1 kg łopatki cielęcej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej




Wykonanie

Łopatkę cielęcą umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso związać kuchennym sznurkiem, aby je kształtnie uformować.

Czosnek obrać, pokroić w plastry.

Łopatkę natrzeć solą i tymiankiem, obłożyć czosnkiem oraz rozmarynem, dodać rozgniecione ziarenka jałowca, ziela angielskiego oraz pokruszone liście laurowe. Wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjąć na godzinę przed pieczeniem, aby nabrało pokojowej temperatury. Zdjąć kawałki czosnku oraz ziół i przypraw.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć z każdej strony łopatkę. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wlać wino. Chwilę pogotować, żeby zebrać smaki, przelać do mięsa, dodać zdjęte poprzednio składniki, w których marynowała się łopatka cielęca.

Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 90 minut, od czasu do czasu mięso odwrócić na drugą stronę.

Po upieczeniu łopatkę cielęcą wyjąć z naczynia, żeby mięso odpoczęło. Sos przecedzić przez sitko do garnka, wmieszać w niego 1 1/2 łyżki mąki pszennej rozrobionej w 1/2 szklanki zimnej wody. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Pieczoną łopatkę cielęcą pokroić w plastry, podawać z sosem.




pieczona łopatka cielęca

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Pieczona łopatka cielęca
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

18 + five =