Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pieczona ciecierzyca

Print Friendly, PDF & Email

pieczona ciecierzyca

Swego czasu wśród przepisów kulinarnych na popularnych wyszukiwarkach często pojawiały się przepisy na pieczoną ciecierzycę. Przy okazji gotowania ciecierzycy na hummus, postanowiliśmy jej część przeznaczyć na upieczenie pikantnej ciecierzycy. Początkowo dość sceptycznie podchodziliśmy do tej przekąski, ale gdy tylko spróbowaliśmy pierwszych upieczonych ziarenek ciecierzycy, wiedzieliśmy, że był to strzał w dziesiątkę i będzie to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Następnym razem przygotujemy ją z ciecierzycy z puszki, bo dość dużo czasu zajęło nam samo jej przygotowanie, dodamy inny zestaw przypraw i z pewnością zamieścimy tutaj kolejny przepis na pieczoną ciecierzycę.

Składniki na pieczoną ciecierzycę

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej




Wykonanie

Suchą ciecierzycę zalać zimną wodą, opłukać i zlać wodę, czynność tę wykonać tyle razy, aż woda z płukania będzie czysta. Czystą ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody (powinno być jej co najmniej dwa razy więcej niż ciecierzycy), dodać łyżeczkę sody, co pozwoli później szybciej jej zmięknąć podczas gotowania, wymieszać. Tak przygotowaną ciecierzycę odstawić na noc do napęcznienia.

Następnego dnia zlać wodę, wlać świeżą oraz dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Gotować na średnim ogniu, usuwając pojawiającą się pianę, aż ziarna będą miękkie – około 40-50 minut. Cieciorkę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

W miseczce wymieszać oliwę, chili, czerwoną paprykę, oregano i sól.

Suchą cieciorkę ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby ziarenka nie leżały na sobie i się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 15 minut.

Po tym czasie ciecierzycę przełożyć do oliwy z przyprawami, dokładnie wymieszać. Ponownie rozłożyć ją na blasze do pieczenia i piec kolejne 15 minut. Pieczoną ciecierzycę pozostawić do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

13 − 9 =