Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pieczona cała gęś

Print Friendly, PDF & Email

pieczona cała gęś

Choć do Świętego Marcina jeszcze daleko, na naszym stole już zawitała pieczona cała gęś. Smakiem tego wybornego, wyrazistego mięsa cieszyliśmy się przez kilka dni, a zrobionym przy okazji rillettes z gęsi będziemy delektować się jeszcze długi czas. Tradycyjnie tegoroczną gęś pieczoną w całości zaczęliśmy przygotowywać od moczenia w solance oraz wielogodzinnego marynowania. Gęś upiekła się idealnie, miała chrupiącą skórkę, tłuszcz dobrze się wytopił, a mięso było aromatyczne, miękkie i kruche. Warto było czekać na taki końcowy efekt. 🙂

Składniki na pieczoną całą gęś

  • 1 cała gęś (ok. 5 kg)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
  • 2 płaskie łyżki soli gruboziarnistej (himalajskiej lub morskiej)
  • 2 łyżki majeranku

Dodatkowo:

  • 5-6 małych jabłek




Wykonanie

Z wnętrza gęsi wyjąć podroby oraz szyję, oczyścić z ewentualnych pozostałości po piórach. Umyć, włożyć do solanki przygotowanej z 5 litrów wody i 2 łyżek soli, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie rozgnieść w moździerzu obrane ząbki czosnku, sól gruboziarnistą i ziarenka kolorowego pieprzu.

Tuszkę gęsi wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć nadmiar tłuszczu z okolic kupra. Natrzeć z zewnątrz i w środku przygotowaną mieszkanką czosnku, soli i pieprzu oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Przełożyć na półmisek, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 12 godzin.

Następnego dnia gęś wyjąć z lodówki 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby nabrała pokojowej temperatury. Mięso ponakłuwać ostrym szpikulcem – zwłaszcza w okolicach udek oraz na piersi – co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Bawełnianą nicią związać nogi oraz skrzydła, przełożyć do dużej, głębokiej blachy, układając piersią do dołu.

Piekarnik rozgrzać do 200oC, włożyć gęś, piec 30 minut (z termoobiegiem). Po tym czasie blachę z mięsem wyjąć z piekarnika, zlać cały tłuszcz, gęś odwrócić piersią do góry. Wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180oC (z termoobiegiem), piec 31/24 godziny. W tym czasie co 40-60 minut mięso polewać wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar odbierać. Na godzinę przed końcem pieczenia na blachę włożyć umyte całe jabłka.

Upieczoną całą gęś wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, po czym pokroić na porcje i podawać z upieczonymi jabłkami.

* * * Zobacz także nasze inne przepisy na gęsinę. * * *




pieczona cała gęś

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Pieczona cała gęś
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 × five =