Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Print Friendly, PDF & Email

pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, można ją podawać na gorąco do obiadu z sosem bądź na zimno jako dodatek do pieczywa. W wielkanocnym wydaniu pieczeń rzymską można wzbogacić o dodatek ugotowanych jajek, wtedy pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Spróbujcie koniecznie! 🙂

Składniki na pieczeń rzymska z jajkiem

  • 1 kg mielonego mięsa z wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 czubek łyżeczki chili
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do obsypania formy




Wykonanie

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia się, pod koniec wsypać czosnek i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia.

Kajzerkę zalać ciepłym mlekiem, namaczać ok. 10 minut, odcisnąć.

Natkę pietruszki opłukać, posiekać.

Jajka ugotowane na twardo obrać.

Do miski włożyć mielone mięso, dodać przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokruszoną w dłoniach kajzerkę. Wbić jajka, dodać słodką paprykę, majeranek, natkę pietruszki, chili, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dość długo wyrabiać, aby otrzymać jednolitą masę.

Keksówkę o wymiarach 30/10cm wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Połowę mięsnej masy włożyć do keksówki, na środku zrobić dłonią wgłębienie, ułożyć ugotowane na twardo jajka. Przykryć resztą mięsa, docisnąć żeby obie części dobrze się zlepiły, wyrównać wierzch.

Keksówkę w mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 50-55 minut.

Pieczeń rzymską z jajkiem wyjąć z piekarnika, zlać wytopiony tłuszcz. Jeśli danie ma być serwowane na gorąco, wyłożyć na półmisek i pokroić na porcje, w przypadku podawania jako zimna przystawka pozostawić w formie do wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

16 + twelve =