Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczarki nadziewane białym serem i szynką

Print Friendly, PDF & Email

pieczarki nadziewane białym serem i szynką

Pieczarki nadziewane białym serem i szynką z pewnością przypadną do gusty tym, którzy lubią te grzyby. Choć może zaskakiwać obecność białego sera w ich farszu, to dobrze się on komponuje z pozostałymi dodatkami. Pieczarki nadziewane są proste do przygotowania, więc można je podać na kolację na ciepło.

Składniki na pieczarki nadziewane białym serem i szynką

  • 8 dużych główek pieczarek
  • 250 g białego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szynki
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 20 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki i je pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone nóżki pieczarek, szynkę oraz czosnek, chwilę podsmażać.

Do miski przesypać zawartość patelni, wkruszyć biały ser, dodać szczypiorek i natkę pietruszki, wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kapelusze pieczarek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, napełnić farszem, polać mieszaniną żółtka i kwaśnej śmietany, posypać startym żółtym serem. Na wierzchu położyć wiórki masła.

Pieczarki nadziewane białym serem i szynką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 30 minut, do zezłocenia się sera.




pieczarki nadziewane białym serem i szynką

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

fourteen − 14 =