Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pieczarki marynowane na ostro

Print Friendly, PDF & Email

pieczarki marynowane na ostro

Rzadko można spotkać w sklepach malutkie pieczarki, więc nie ma co się dziwić, że Mężczyzna zaszalał i kupił 4 opakowania tych grzybków. Gdy już uporałam się z ich umyciem, przyszedł czas na zrobienie z nich przetworów na zimę. Jednym z nich były pieczarki marynowane na ostro z dodatkiem czosnku i ostrej papryki, zaś drugim tradycyjnie marynowane pieczarki. Trudno określić, które są lepsze, różnią się nie tylko smakiem, ale także wyglądem – jedno jest pewne – obie wersje są świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąsek.

Składniki na pieczarki marynowane na ostro

  • 500 g pieczarek
  • 100 ml oleju
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1-2 ostre papryczki
  • 150 ml wody
  • 40 ml octu jabłkowego
  • 40 ml ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 4 liście laurowe




Wykonanie

Pieczarki szybko umyć, najlepiej partiami, aby nie wchłonęły dużej ilości wody.

Czosnek obrać, pokroić na plastry.

Papryczki chili przekroić na pół, usunąć nasiona – jeśli ktoś woli wersję bardzo pikantną, to je zachować. Pokroić na wąskie paski.

Wszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5-6 minut na małym ogniu.

Garnek zdjąć z pieca i przez 3-4 godziny pieczarki pozostawić w zalewie, aby się wystudziły i zamarynowały. Zimne marynowane pieczarki na ostro można od razu serwować, lub po przełożeniu do słoika, zalaniu zalewą i zakręceniu, przechowywać do miesiąca w lodówce.

Z podanych składników otrzymuje się duży słoik (900 ml) pieczarek marynowanych na ostro.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.