Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Perliczka pieczona w winie i soku z pomarańczy

Print Friendly, PDF & Email

perliczka pieczona w winie i soku z pomarańczy

Na noworoczny obiad postawiliśmy na stole wielkopolską perliczkę upieczoną w winie i soku z pomarańczy. W połączeniu z sałatką ze szpinaku i granatu był to lekki i smaczny posiłek, w sam raz po sylwestrowych potrawach. Mięso perliczki ma mało tłuszczu i wymaga odpowiedniego podejścia. Poprzednio obkładaliśmy ją boczkiem, a tym razem zamknęliśmy w worku do pieczenia z dużą ilością płynów, co ułatwia pieczenie i pozwala uzyskać soczyste i delikatne mięso.

Składniki na perliczkę pieczoną w winie i soku z pomarańczy

  • 1 perliczka (ok. 1,5 kg)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • sól, pieprz




Wykonanie

Perliczkę umyć, osuszyć, obficie natrzeć solą oraz pieprzem, nogi związać sznurkiem.

Do naczynia włożyć perliczkę, wlać wino oraz sok z pomarańczy, odstawić na dwie godziny. W połowie czasu ptaka przewrócić na drugą stronę.

Po tym czasie perliczkę przełożyć do worka do pieczenia, wlać marynatę z wina i soku. Worek zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, położyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, uważając, aby worek nie dotykał metalowych części piekarnika.

Perliczkę piec z termoobiegiem przez 90 minut, wyjąć z rękawa, aby mięso odpoczęło. Sos z pieczenia przelać do garnka, zagotować, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Perliczkę pieczoną w winie i soku z pomarańczy podawać w całości lub poporcjowaną z przygotowanym sosem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four + 18 =