Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pavlova z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

pavlova z truskawkami

W Pavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu Bartkowi z zachwytem i na tyle sugestywnie, że po moim powrocie z dziesięciodniowego wyjazdu na stole czekała bezowa Pavlova z truskawkami. Radość z jej widoku była porównywalna do tej na widok Mojego Mężczyzny. 😉

Składniki na Pavlovą z truskawkami

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 szczypta soli
  • 500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
  • 300 g świeżych truskawek



Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała.

Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, unosząc je jednocześnie lekko do góry.

Bezę wstawić do nagrzanego do 100oC piekarnika, suszyć 2-3 godziny. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć tuż przed podaniem na wystudzoną bezę. Pavlovą udekorować świeżymi truskawkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.