Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pavlova z owocami w korzennym syropie

Print Friendly

Pavlova z owocami w korzennym syropie

Tworząc Pavlovą z owocami w korzennym syropie, inspirowaliśmy się przepisem Kudłatych Kucharzy. Od razu przypadł nam on do gustu, bo Pavlova należy do naszych ulubionych deserów, a owoce gotowane w aromatycznym syropie są ciekawym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Słodycz cynamonowej bezy, kruchej na zewnątrz i puszystej w środku, doskonale komponowała się z kwaskowatością jędrnych śliwek oraz pikantnym smakiem owocowego sosu. Polecamy wypróbować tę pyszną, aromatyczną wersję Pavlovej.

Składniki na Pavlovą z owocami w korzennym syropie

Pavlova:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 szczypta soli

Owoce w korzennym syropie:

  • 6-8 śliwek
  • 2 gruszki
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 goździki (rozgniecione)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione)

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu




Przygotowanie

Pavlova:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta, wmiksować ocet, skrobię ziemniaczaną i cynamon.

Na dużej blasze położyć papier do pieczenia. Narysować okrąg wielkości dużego talerza, wewnątrz wyłożyć masę, formując gniazdo z wyższymi brzegami i niższym środkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100oC (z termoobiegiem), suszyć 2,5-3 godziny. Bezę na Pavlovą wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Owoce w korzennym syropie:

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ósemki.

Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.

Pomarańczę sparzyć, wyszorować, wycisnąć sok, skórkę zachować.

Do garnka wlać wino i sok z pomarańczy, wsypać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż płyn się zredukuje i zagęści. Do sosu zetrzeć skórkę z pomarańczy, włożyć śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia.

Bita śmietana:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i cynamon.

Wykonanie

Cynamonową bezę przełożyć na paterę lub płaski talerz, wyłożyć na nią bitą śmietanę, następnie rozłożyć owoce i polać sosem.

Pavlovą z owocami w korzennym syropie można podawać od razu lub po schłodzeniu.




Pavlova z owocami w korzennym syropie

Pavlova z owocami w korzennym syropie

1 Komentarz

  1. 14 stycznia 2017    

    Pięknie się prezentuje. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.