Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pavlova z owocami leśnymi

Print Friendly

pavlova z owocami leśnymi

Jak pisałam przy okazji Pavlovej z truskawkami, uwielbiam ten deser. Do jego amatorów zalicza się także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja bezy przypadła wszystkim do gustu, a kilka osób miało ochotę na dokładkę. 🙂

Składniki na Pavlovą z owocami leśnymi

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 szczypta soli
  • 500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
  • 300 g świeżych owoców z lasu (jagód, jeżyn, malin)



Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała.

Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, jednocześnie lekko je unosząc.

Bezę wstawić do nagrzanego do 100oC piekarnika, suszyć z termoobiegiem 2-3 godziny. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć tuż przed podaniem na wystudzoną bezę. Pavlovą z owocami leśnymi obficie udekorować malinami, jagodami, jeżynami.




1 Komentarz

  1. 10 sierpnia 2016    

    wygląda bardzo ładnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.