Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pasztet z królika

Print Friendly, PDF & Email

pasztet z królika

Pasztet z królika to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości. Dodatkiem do niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się w sklepie, postanowiłam zaprezentować Bartkowi kolejne smaki mojego dzieciństwa. Pasztet z królika wyszedł pyszny i zyskał w Jego oczach uznanie, a oboje zgodnie stwierdziliśmy, że był on najlepszy spośród do tej pory przez nas upieczonych pasztetów. 😉

Składniki na pasztet z królika

  • 1 królik
  • 750 g podgardla
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 średnie cebule
  • 3 bułki kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec do smażenia




Wykonanie

Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki.

Królika i podgardle umyć, podzielić na części. Włożyć do dużego naczynia, zalać zimną wodą, dodać kawałki warzyw. Postawić na ogień, gotować do miękkości mięsa (ok. 60-80 minut). Ugotowane mięso oraz warzywa wyjąć i przestudzić.

W osobnym naczyniu zagotować wodę, dodać do niej wątróbkę, obgotować ją przez 5 minut. Odcedzi, pozostawić do ostygnięcia.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu. Bułki kajzerki zalać letnim mlekiem i zostawić do jego wchłonięcia.

Gdy mięso będzie już zimne, zmielić je dwukrotnie wraz z cebulą, wątróbką i odciśniętymi bułkami w maszynce do mielenia mięsa.

Do mięsnej masy wbić jajka, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach), dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dwie keksówki (10/30cm) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (dno i boki). Przełożyć do nich mięso na pasztet, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec z termoobiegiem 60-70 minut, po czym piekarnik wyłączyć, a pasztet studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy pasztet z królika będzie już zimny, nożem odciąć brzegi i wyjąć go z formy.




1 Komentarz

  1. 16 lipca 2017    

    Trochę zapomniane w dzisiejszych czasach mięso z królika, a jest tak rewelacyjne 🙂 Świetny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.