Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pasztet z kaczki

Print Friendly, PDF & Email

pasztet z kaczki

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo, więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy.

Składniki na pasztet z kaczki

  • 1 kaczka
  • 250 g wątróbki kaczej lub indyczej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 bułki kajzerki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia keksówek
  • bułka tarta do posypania keksówek



Wykonanie

Kaczkę umyć, pokroić na części, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Postawić na ogniu, zagotować i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, mięso wyjąć, zaś wodę wylać. Garnek dokładnie umyć, ostrożnie opłukać mięso (jest gorące) i z powrotem włożyć do garnka. Wlać zimną wodę, dodać marchewki, pietruszkę, seler oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz). Mięso z kaczki gotować ok. 2 godziny, wyjąć wraz z warzywami i przestudzić. Z gotowania mięsa na pasztet otrzymamy doskonały rosół z kaczki, wystarczy go jedynie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bułki kajzerki zalać szklanką gorącego rosołu, pozostawić do nasiąknięcia. Następnie odcisnąć.

Wątróbki indycze oczyścić z błonek, wrzucić do gotującej się wody, zaparzać przez 5 minut. Odcedzić, pozostawić do przestygnięcia.

Kawałki mięsa oddzielić od kości, trzykrotnie wraz z wątróbką i bułką zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, imbir w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Masę na pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60-75 minut. Po upieczeniu pasztet z kaczki pozostawić w foremkach do całkowitego wystygnięcia.

pasztet z kaczki




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.