Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pasztet mięsny

Print Friendly

pasztet

Na bazarku mamy swoją ulubioną budkę z mięsem oraz wiejskimi wędlinami, gdzie kupujemy wyborny pasztet. Tej „zimy” nie zawsze chciało nam się specjalnie po niego wychodzić, dlatego zaczęliśmy piec własny, domowy pasztet. Dużą zaletą jest to, że można go za każdym razem inaczej doprawić lub nieco zmienić proporcje składników i w ten sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu mięsa zostaje cały garnek wywaru, na bazie którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. 🙂

Składniki
  • 500 g wołowej porcji rosołowej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 400 g surowego boczku
  • 500 g drobiowej wątróbki
  • 3 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • 6 jajek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do posmarowania keksówek
  • bułka tarta do posypania keksówek




Wykonanie

Mięso wołowe i wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki.

Boczek pokroić w dużą kostkę.

Wątróbkę opłukać, osuszyć, usunąć żyłki i błony.

Do garnka wrzucić pokrojone mięso (bez wątróbki), cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz owoce jałowca. Całość zalać zimną wodą, gotować około 1 1/2 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu.

W osobnym naczyniu zagotować wodę, dodać do niej wątróbkę, obgotować ją przez 5 minut. Odcedzi, pozostawić do ostygnięcia.

Mięso i cebulę odłowić, przestudzić. Z mięsnego wywaru odlać szklankę, zalać nim bułkę, aby napęczniała.

Mięso, cebulę, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wyrobić.

Dwie formy do keksów posmarować margaryną, dokładnie obsypać bułką tartą. Do każdej z nich przełożyć połowę mięsnej masy, wyrównać.

Pasztet z mięsa piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200oC (z termoobiegiem). Przestudzić w foremce, wyjąć i przechowywać w lodówce. Można go również zamrozić.




1 Komentarz

  1. 18 marca 2016    

    Pasztet wygląda bardzo smakowicie 🙂 domowe są najlepsze )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.