Paszteciki z mięsa z rosołu

M&B
Paszteciki z mięsa z rosołu

Jeżeli robimy dania z drobiu, kupujemy całego kurczaka lub kaczkę, sami porcjujemy mięso, a z korpusu i skrzydełek gotujemy rosół. Po jego ugotowaniu mamy trochę mięsa, które czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu, który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma mąki, w efekcie czego otrzymaliśmy ponad 30 pasztecików z mięsem.

Składniki na paszteciki z mięsa z rosołu

Drożdżowe ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanki mleka
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 500 g mięsa z rosołu (oddzielonego od kości)
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 1 seler z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • czarnuszka
  • kminek
  • ziarna sezamu




Przygotowanie

Drożdżowe ciasto:

Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30oC) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz 2 czubate łyżki mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do reszty mąki dodać sól, jajka, olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

Nadzienie:

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.

Mięso z rosołu, marchewki, seler, pietruszkę oraz podsmażoną cebulę jednokrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Do mięsa dodać gałkę muszkatołową, paprykę słodką, sól, pieprz oraz pieprz cayenne. Wyrobić na gładką masę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie

>Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich kolejno wykładać na blat oprószony mąką, rozwałkować na prostokąty wielkości ok. 35×15 cm. Na środek każdego z nich wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję nadzienia. Zamknąć ciasto, tworząc wałek, zlepić brzegi i przełożyć łączeniem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasta ponacinać na szerokość ok. 2-3 cm, używając ostrego noża natłuszczonego olejem. Każdą część posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać wybranym dodatkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut.

Paszteciki z mięsa z rosołu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, pokroić zgodnie z nacięciami i podawać na ciepło lub zimno z barszczem czerwonym.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Paszteciki z mięsa z rosołu
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis