Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pasta z twarożku

Print Friendly

pasta z twarożku

Pasta z twarożku to wspomnienie mojego domu rodzinnego i dzieciństwa. Mama zawsze musiała robić dwie pasty serowe – dla mnie na słono, dla mojej Siostry na słodko, z dodatkiem cukru. Czasami pasta zmieniała kolor na czerwony dzięki dodaniu do niej odrobiny przecieru pomidorowego. Ta prezentowana tutaj nieco odbiega od moich dziecięcych wspomnień, wtedy nikt nie miał pojęcia o smaku oliwek i istnieniu kolendry, które dodałam do tej domowej, nowszej wersji pasty z twarożku.

Składniki na pastę z twarożku

  • 200 g twarożku
  • 15 czarnych oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Ser dokładnie rozetrzeć lub zmielić w malakserze.

Oliwki odsączyć, pokroić na części.

Szczypiorek umyć i posiekać.

Do miski włożyć twarożek, część oliwek i szczypiorku. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną kolendrą.

Po wyłożeniu pasty z twarożku na kanapki udekorować pozostałymi cząstkami oliwek i szczypiorkiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.