Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pasta z suszonych pomidorów

Print Friendly, PDF & Email

pasta z suszonych pomidorów

Przepis na tę pastę z suszonych pomidorów podany mi został przez Koleżankę, która powiedziała „Wrzuć to, to i tamto, zmiksuj i gotowe”. Mało precyzyjnie, sami przyznacie, ale wystarczająco na tyle, abym coś z tego stworzyła. 🙂 To jedna z naszych ulubionych past, świetnie smakuje z czosnkowymi grzankami lub jako dodatek do nachos. Pasta z suszonych pomidorów jest dla nas wyjątkowa, bo to jeden ze składników pierwszej wspólnej romantycznej kolacji.

Składniki na pastę z suszonych pomidorów

  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Słonecznik podprażyć na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru, przestudzić.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze cząstki.

Do malaksera włożyć suszone pomidory, dodać słonecznik, cebulę, czosnek, chilli, koncentrat pomidorowy, cukier oraz 2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnić, pastę z suszonych pomidorów i słonecznika doprawić do smaku solą oraz pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.