Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami

Od dłuższego czasu nie robiliśmy żadnej pasty na śniadanie, czas więc to nadrobić. Spośród kilku pomysłów na dodatki wybraliśmy wersję pasty z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami. Ta prosta rybna pasta z białym serem doskonale smakowała ze świeżym chrupiącym pieczywem. Sobotnie śniadanie przypadło nam do gustu i już podczas niego zastanawialiśmy się nad innymi dodatkami do kolejnej pasty z makreli.

Składniki na pastę z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami

  • 1 średnia wędzona makrela
  • 250 g białego sera
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 1/2 małej cebuli
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Mięso makreli oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski. Dodać biały ser i pognieść razem.

Oliwki i pomidory wyjąć z zalew, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Do białego sera i makreli wsypać oliwki, suszone pomidory i cebulę, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pastę z makreli można podawać z pieczywem, pieczywem chrupkim lub krakersami.




1 Komentarz

  1. 1 października 2017    

    ale nabrałam chętki na makrelę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 × four =