Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pasta z makreli i twarożku

Print Friendly, PDF & Email

pasta z makreli i twarogu

Pasta z makreli i twarożku to pomysł zaczerpnięty od Koleżanki z pracy, która zrobiła ją podczas jednego z wyjazdów. Ta pasta jest dla mnie nowością, bo u mnie w domu zawsze robiło się jedynie wersję z wędzonej makreli z jajkami. Muszę powiedzieć, że połączenie makreli i twarożku jest bardzo smakowite, a sama pasta to tylko kilka składników, które należy rozdrobnić i wymieszać. Taką pastę z makreli i twarożku można więc przygotować na późniejsze weekendowe śniadanie lub lekką i zdrową kolację.

Składniki na pastę z makreli i twarożku

  • 200 g wędzonej makreli
  • 125 g sera białego w kostce
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i posypać szczyptą soli.

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości i podzielić na mniejsze kawałki.

Do miseczki włożyć biały ser i makrelę, rozdrobnić widelcem. Dodać cebulę, majonez, koperek, dokładnie wymieszać do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pastę z makreli i twarożku podawać ze świeżym lub chrupkim pieczywem.

pasta z makreli i twarogu




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

thirteen − eight =